Parelroute

Wandelroute 3 km

Dit bijzondere wandelpad leidt u over paden en vlonders. Schutterspark is een waterrijk wandelparadijs waar u overal natuurlijke en culturele schatten tegenkomt. Bij de bar van brasserie Schuttershüske is een wandelkaart (gratis/prijs) voor het Parelpad verkrijgbaar.

Routeaanduiding

De route van het Parelpad wordt aangegeven met speciale paaltjes: totumpalen met opvallende houten figuren. Het Parelpad is in het voorjaar van 2011 officieel geopend. De beelden zijn vervaardigd door Roel van Wijlick met de kettingzaag. Ieder beeld, iedere totempaal, is uniek, net zoals iedere boom uniek is. Een grotere totempaal staat in het bos, op de plek waar de natuurspeelplaats gevestigd gaat worden. Hij is gemaakt aan de hand van beschikbare kennis over echte totempalen van Noord-Amerikaanse indianenstammen. Dit beeld is gemaakt uit een populierenstam van meer dan 100 jaar oud.

Natuurlijke en culturele schatten

Het bos wordt afgewisseld met een open landschap vol vennen. Het water in de vennen is zo schoon dat er bijzondere planten groeien, zoals de Waterviolier. Kenmerkend voor dit gebied is de Rode Beek, die in het aangrenzende heidegebied Brunsummerheide ontspringt.

Langs de paden komt u oude pompputten tegen. Deze werden door de Staatsmijnen gebruikt om water omhoog te pompen van een diepte van 180 meter. Het water werd gebruikt als drinkwater en om steenkool te wassen. Enkele pompputten zijn geschikt gemaakt voor vleermuizen.

Wie goed kijkt kan verspreid langs de beek ‘misbaksels’ vinden. Dat zijn scherven van potten die hier in de 11e tot de 13e eeuw werden gemaakt door de pottenbakkers. De hoogwaardige klei was zeer geliefd en de potten die ervan gemaakt zijn, werden met paard en wagen in heel Europa verhandeld.

Het bos kent een natuurlijke samenstelling. Dood hout wordt vaak achtergelaten om extra vogels en insecten aan te trekken. Hier en daar zijn open plekken gemaakt, zodat ondergroei kan ontstaan. Dat is goed voor de natuurlijke diversiteit.

parelroute